Różnią się między sobą kształtem, grubością, miękkością czy dodatkami, zawsze jednak uwodzą aromatycznym, korzennym zapachem przypraw, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Pierniki, w przeszłości uważane za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, dostępny jedynie najbogatszym mieszkańcom miast hanzeatyckich, zajmują obecnie czołowe miejsce wśród najpopularniejszych słodkości naszego kontynentu. Mimo największej popularności w okresie zimowym, jest to absolutnie całoroczny rarytas, który już dawno wykroczył poza tradycyjne formy zyskując coraz to nowe oblicze.
W klasie 5a tradycją już możemy nazwać coroczny zwyczaj ozdabiania pierników, kiedy kilka tygodni przez Klasową Wigilią wszyscy ozdabiamy smakołyki, które później z radością zjadamy.
Podczas godziny wychowawczej połączyliśmy coroczną tradycję z chęcią zdobywania wiedzy. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, skąd wzięły się pierniki? Skąd pochodzi nazwa? Jak powstał pierwszy piernik?
Na te i inne pytania szukaliśmy wspólnie odpowiedzi.
Skąd pochodzą pierniki?
Choć pierniki uważane są za polski przysmak, tak naprawdę pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii, a sama tradycja ich wypiekania kultywowana jest w różnych częściach Europy – i nie tylko. Są oczywiście niezwykle popularne w Niemczech, które słyną z miłości do tych słodkich, zniewalających w smaku specjałów, jednak pierniki - w różnych postaciach - pojawiają się także ma stołach innych mieszkańców Starego Kontynentu. Francuzi zajadają się pikantnym chlebem miodowym, znanym jako pain d'épices, w Szwajcarii królują lukrowane pierniczki z Bazylei, w krajach północy zaś - cieniutkie piernikowe ciasteczka w kształcie zwierząt i serduszek. Prawdopodobnie najlepiej rozpoznawalnymi piernikami XXI wieku, dzięki kulturze masowej, są brytyjskie ludki, zdobione różnymi polewami.
Skąd wzięła się nazwa "piernik"?
Polska nazwa piernik pochodzi od starodawnego słowa pierny (czyli pieprzny) i odnosiła się właśnie do intensywnych przypraw w nim zawartych. Najstarszy zachowany polski przepis na wypiek piernika pochodzi z 1725 roku i zanotowany został nie w książce kucharskiej, ale poradniku medycznym. Początkowo bowiem ciasto to było nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem, które zalecano w razie niestrawności oraz w czasie przeziębienia.
Pierniki, dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi zyskały niezwykłą popularność i są bardzo chętnie wypiekane w wielu domach.
Jak powstał pierwszy piernik?
Podobno przez przypadek wymyślił go przez przypadek pewien czeladnik, który w wyniku pomyłki dodał do ciasta korzenne przyprawy. Efekt tak przypadł mu do gustu, że postanowił nowy produkt niezwłocznie wprowadzić do swej cukierni. Wyjątkowy smak podbił serca jego klientów, a piernik na stałe wpisał się w kulinarne menu miłośników słodyczy.
Obecnie pierniki wtopiły się w polską tradycję bożonarodzeniową i stały się jednym z symboli tych świąt. Różnokształtnych i różnokolorowych pierniczków nie może zabraknąć nie tylko na świątecznym stole, lecz także na choince - nawet jeśli w natłoku obowiązków, zabiegani i zapracowani nie mamy czasu, by zgodnie z tradycyjną recepturą przygotować je własnoręcznie.
Robienie, wypiek i przede wszystkim zdobienie pierników to olbrzymia frajda, do której serdecznie zachęcamy.
Klasa 5a
Tekst w oparciu o o materiał prasowy Lambertz/źródło:internet